Kuka tai mikä on profeettinen peto?

 

Osa 1

Raamatun profetia paljastaa pian elämäsi muuttavat, mullistavat aikakautemme maailmantapahtumat.

Merkittävistä maailmaa mullistavasta tapahtumasta, salaperäisestä maailmaa dominoivasta villipedosta, ennustetaan symbolisella kielellä

Raamattu on Jumalan kirja, joka sisältää historiaa ja profetioita, lisäksi Jumalan paljastaa sen kautta tietoa tarkoituksestaan ja suuresta suunnitelmastaan ihmiskunnalle sen alusta ikuisuuteen. Raamattu on ensisijaisesti kirja, joka käsittelee valittua Israelin kansaa sekä sen kanssa suorasti kosketukseen tulleita muita kansoja.

Meillä on vain vähän tietoa ennen suurta vedenpaisumusta koskevista kansoista, tai oliko niitä ollenkaan maan päällä. Tiedämme kuitenkin, että Nimrod perusti pian vedenpaisumuksen jälkeen kaupunkivaltioita, Babylonin ja Niniven muiden ohella. Aikanaan kehittyi kansoja, Egypti, Assyria, Babylonia, aramealaiset valtiot, Israel, Foinikia muiden muassa Lähi-idässä. Vuoteen 700 eKr. mennessä kuningas Nebukadnessar oli ehtinyt perustaa ensimmäisen maailmanimperiumin, kansojen unionin. Raamattu raottaa tätä seuraavien maailman pakanavaltakuntasysteemien historiaa ja profetioita, se kertoo Nebukadnessarin Babylonin aikakaudesta aina Kristuksen toiseen tulemiseen, lisäksi Israelia historiasta ja sitä koskevista tulevista profetioista. Tämä kirjanen pyrkii näyttämään kahden kansanjärjestelmän todellisen merkityksen, kertomaan, mikä niiden merkitys on meille tänään ja mitä on lähitulevaisuutta varten on ennustettu.

Kysyn ensin, kuka on Ilmestyskirjan lukujen 13 ja 17 salaperäinen villi “peto”? Jos kannat sen merkkiä, seitsemän viimeistä vitsausta kohtaa sinua! Onko peto salaperäinen supermies, tuleva maailman diktaattori? … Onko peto antikristus? … tai hallitus? … tai kirkko?

Tärkein tämänhetkinen kysymys kuuluu: Mikä tai kuka on Ilmestyskirjan peto ja pedon kuva ja pedon merkki?

Olkoon tämä outo peto mikä tahansa—olkoon sen kuva ja salaperäinen merkki kuinka hämmentävä onkaan—sinun ja minun tulee ottaa asiasta selvää!

Ne nykyisen sukupolven ihmiset, jotka palvovat petoa, sen kuvaa tai ottavat pedon merkin, joutuvat kokemaan seitsemän viimeisen vitsauksen sanoinkuvaamattoman tuskan!

Tietämättömyys ei käy puolustuksesta! “Minun kansani joutuu häviöön, sillä se on tietoa vailla”, sanoo iankaikkinen Jumala Hoosean kirjan jakeessa 4:6. Hesekielin vartijan kuvaus osoittaa, että tietoa vailla olevat, koska heitä ei ole varoitettu, joutuvat kärsimään saman kohtalon (Hesekielin kirja 33:6; 3:18). Jumala odottaa kansansa hengellisen johtajan toimivan hänen “vartijanaan” (Hesekielin kirja 33:7) ja varoittavan ihmisiä.

Aika on lähellä! Jumalan vihan vitsaus vuodatetaan pian, sekoittamatta, laimentamatta—täysivahvuisena—vaaria ottamattoman, Jumalaa vastustavan maailman sekä huolettoman, penseän, välinpitämättömän kristinuskon ylle!

Kuka saa kärsiä VITSAUKSISTA?

Kuuntele, kuinka Johannes kertoo Ilmestyskirjassa viimeisestä varoituksen viestistä: “Jos joku kumartaa petoa ja sen kuvaa ja ottaa sen merkin otsaansa tai käteensä, niin hänkin on juova Jumalan vihan viiniä, joka sekoittamattomana on kaadettu hänen vihansa maljaan” (Johanneksen Ilmestys 14:9–10). Profetia on merkittävä, koska se kertoo etukäteen pian edessämme olevista nykyhetken tapahtumista.

Kuuntele taas!

Johannes siirtyy näyssä kauheaan “Herran päivään” ja näkee vitsauksien alkavan! “Ja ne seitsemän enkeliä, joilla oli ne seitsemän vitsausta … Ja ensimmäinen lähti ja vuodatti maljansa maan päälle; ja tuli pahoja ja ilkeitä paiseita niihin ihmisiin, joissa oli pedon merkki ja jotka kumarsivat sen kuvaa” (Johanneksen ilmestys 15:6; 16:2).

Jokainen ennusmerkki vakuuttaa näiden toteutumista, kuinka tapahtumat saattavat maailman kiihkeimpään tähänastiseen ahdistustilaan, melko varmasti jo lähivuosien kuluessa!

Kaikkivaltiaan Jumalan vihasta kärsiviksi kuvataan ihmisiksi, jotka kumartavat petoa tai sen kuvaa tai nimen merkkiä.

On turha yrittää monien lailla kuvitella, mikä pedon merkki on. Nämä profetiat ovat todellisia. Ne käyvät toteen pian. Kirkot, teologit ja evankelistat eivät ole keskittyneet profetioihin, etenkään näihin aivan pian toteen käyviin, koska näitä muiden profetioiden ohella ei ole pystytty ymmärtämään kuin vasta nyt. Liian monet yrittävät arvuutella mielikuvituksensa turvin. Mutta Jumala sanoo: “Minun ajatukseni eivät ole teidän ajatuksianne” (Jesajan kirja 55:8).

Emme voi ottaa asiasta selvää mielemme avulla. Olemme kasvotusten ankaran todellisuuden, emme minkään kuvitteellisen sadun kanssa! Saamme totuuden selville vain yhdellä tavalla. Meidän on opiskeltava kaikkia asiaan liittyviä kirjoitusten todisteita varovaisen huolellisesti, rukoillen, avoimella mielellä ja Pyhän Hengen ohjaamana.

Emme voi päättää, mikä pedon merkki on, ennen kuin olemme oppineet, mikä tai kuka peto on! Merkki on tietysti pedon merkki. Kuka tai mikä sitten on peto?

Raamatun KUVAUS PEDOSTA

Petoa, pedon kuvaa ja pedon merkkiä kuvataan pääosin Ilmestyskirjan 13. luvussa.

Huomioi huolellisesti seuraava Raamatun kuvaus. Apostoli Johannekselle annettiin viesti sinua ja minua, tätä päivää varten. Näyssä Johannes näki “pedon nousevan merestä; sillä oli kymmenen sarvea ja seitsemän päätä, ja sarvissansa kymmenen kruunua, ja sen päihin oli kirjoitettu pilkkaavia nimiä. Ja peto, jonka minä näin, oli leopardin näköinen, ja sen jalat ikäänkuin karhun, ja sen kita niinkuin leijonan kita. Ja lohikäärme antoi sille voimansa ja valtaistuimensa ja suuren vallan” (Johanneksen ilmestys 13:1-2).

Useimmat näistä asioista muille opettavat ja saarnaavat unohtavat kokonaan edellisen kuvauksen. Mutta kuvauksesta voimme tunnistaa pedon.

Jos peto on salaperäisen supermies tai Antikristus, pian esiin astuva maailman diktaattori, hän on edellisen perusteella varsin kummallisen näköinen, seitsemän päätä ja 10 sarvea omaava henkilö! Oletko koskaan nähnyt miestä, jolla on seitsemän päätä ja jonka yhdestä päästä kasvaa 10 sarvea? Oletko koskaan nähnyt leopardin näköistä miestä, voitko kuvitella supermiehen, jolla on karhun jalat ja leijonan kita? Ja ilmestyykö hän merestä?

Nämä kaikki ovat tietysti symboleja. Myös peto-sana on symboli. Meidän ongelmaksemme jää näiden symbolien tulkitseminen, sillä ne edustavat todellisia, kirjaimellisia asioita. Ihminen ei osaa tulkita raamatullisia symboleja. Mutta kun saamme selville pään ja sarvet, mitä karhun jalat, leijonan suu ja leopardin näköisyys tarkoittaa, voimme ymmärtää, mikä tai kuka peto todella on!

Raamattu tulkitsee omia symbolejaan

Haluamme korostaa, että Raamatusta löytyy tulkinta sen käyttämiin symboleihin! Jos haluamme päästä totuudesta selville, meidän on tukeuduttava yksinomaan Raamatun tulkintaan, ei ihmisen tulkintoihin ja mielikuvituksen.

Raamattu itse kertoo meille, mitä symbolit edustavat!

Löydämme edellä kuvatut symbolit myös Danielin kirjan seitsemännestä luvusta. Myös siitä löytyy petoja, seitsemän päätä, 10 sarvea sekä leijona, karhu ja leopardi. Raamattu ilmoittaa meille Danielin kirjan luvussa 7, mitä nämä symbolit edustavat.

Jumala antoi Danielille taidon ymmärtää kaikkinaiset unet ja näyt (Danielin kirja 1:17). Daniel näki unen, näyn (Danielin kirja 7:1), jossa hän näki neljä suurta petoa (jae 3). Huomaa, että Ilmestyskirjan petojen lailla nämä pedot nousivat merestä.

Ensimmäinen oli kuin “leijona” (jae 4), toinen oli kuin “karhu” (jae 5), kolmas kuten “pantteri”, eli leopardi (jae 6), ja neljäs oli niin kauhea ja hirvittävä, että sitä ei voitu verrata mihinkään maanpäälliseen villipetoon! (jae 7).

Leijonalla, karhulla ja neljännellä pedolla oli vain yksi pää—mutta kolmannella pedolla, leopardilla, oli neljä päätä—yhteensä kaikkiaan seitsemän päätä! Tästä suuresta ja pelottavasta neljännestä eläimestä kasvoi 10 sarvea!

Huomioi nyt jakeen 16 jälkimmäinen osa. Tästä löytyy tulkinta! Kysymys kuuluu, hyväksymmekö Raamatun tulkinnan seitsemästä päästä, 10 sarvesta, leijonasta, karhusta ja leopardista?

“Nuo suuret pedot, joita on neljä, ovat neljä kuningasta, jotka nousevat maasta”, jakeen 17 tulkinta kuuluu.

Kuningas ja valtakunta ovat synonyymejä, sillä kuningas edustaa hallitsemaansa kuningaskuntaa, jakeesta 23 luemme: “Neljäs peto on neljäs valtakunta, joka syntyy maan päälle …” Huomaa myös, kuinka valtakunta-sanaa käytetään kerrottaessa pedoista jakeissa 18, 22, 24 ja 27.

Mitä “sarvet” esittävät? Huomaa jae 24: “Ja ne kymmenen sarvea ovat kymmenen kuningasta, jotka nousevat …” Huomaa, että 10 sarvea tai 10 toistaan seuraavaa valtakuntaa tai hallitusta lähtee valtakunnasta, ei miehestä tai supermiehestä. Tämä tekee jo yksin selväksi sen, ettei peto ole joku tuleva mystinen persoona, supermies. Peto ei ole myöskään kirkko, vaikka jotkut niin väittävät, sillä 10 valtakuntaa ei ole koskaan tullut eikä tule tulemaan kirkosta. “Kuningas” edustaa profetioissa vain edustamaansa valtakuntaa, ja koska sanoja kuningas ja valtakunta käytetään toistensa synonyymeinä, tästä seuraa, että 10 sarvea kasvaa koko maata hallitsevasta neljännestä valtakunnasta ja sarvet ovat 10 toistaan seuraavaa valtakuntaa!

Valtakuntien tunnistaminen

Samaa neljää maailmaa hallitsevaa pakanavaltakuntaa kuvataan Danielin kirjan toisessa luvussa. Kaldean valtakunnan juutalaiset vangeiksi ottanut kuningas Nebukadnessar näki unen, jonka merkityksen Jumala ilmoitti Danielille.

Unta kuvataan jakeissa 31–35. Kuningas näki suuren kuvapatsaan. Sen pää oli kultaa, sen rinta ja käsivarret hopeaa, sen vatsa ja lanteet vaskea, sen sääret rautaa ja sen jalat ja varpaat olivat osaksi rautaa, osaksi savea. Lopuksi kivi, joka ei saapunut ihmisten käsistä vaan yliluonnollisesti, iskeytyi kuvan jalkoihin ja sen varpaisiin. Patsas musertui palasiksi ja sen sirut puhallettiin akanojen lailla pois. Sitten patsaan murskanneesta kivestä kasvoi suuri vuori, joka täytti koko maan.

Daniel sanoi, alkaen jakeesta 36: “Tämä oli se uni, ja nyt sanomme kuninkaalle sen selityksen”.

“… Sinä olet se kultainen pää. Mutta sinun jälkeesi nousee toinen valtakunta, joka on halvempi kuin sinun; ja sitten kolmas valtakunta, joka on vaskea ja joka hallitsee kaikkea maata. Ja neljäs valtakunta on tuleva, luja kuin rauta; niinkuin rauta musertaa ja särkee kaiken, niinkuin rauta murskaa, niin se on musertava ja murskaava ne kaikki” (jakeet 38–40).

Jakeesta 44 löytyy tulkinta kuvan varpaat murskanneesta kivestä: “Mutta niiden kuningasten päivinä on taivaan Jumala pystyttävä valtakunnan, joka on kukistumaton iankaikkisesti ja jonka valtaa ei toiselle kansalle anneta. Se on musertava kaikki ne muut valtakunnat ja tekevä niistä lopun, mutta se itse on pysyvä iankaikkisesti”. Kivi on Kristus, hänen koko maailmaa hallitseva valtakuntansa. Kiven tulkinta löytyy useista raamatunpaikoista. “Jeesuksen Kristuksen, Nasaretilaisen … hän on se kivi, jonka te rakentajat hylkäsitte, mutta joka on kulmakiveksi tullut ” (Apostolien teot 4:10–11).

Näin näemme, että on olemassa neljä yleismaailmallisesti hallitsevaa pakanavaltakuntaa, juutalaiset Baabelin pakkosiirtolaisuuteen vieneestä Kaldean valtakunnasta alkaen.

Jumala lupasi muinaiselle Israelille, että jos se pitäisi Jumalan käskyt ja olisi hänelle kuuliainen kansakunta, heistä kasvaisi lukuisia kansoja—tai valtakuntia—jotka dominoisivat koko maapalloa. Toisaalta, jos he eivät tottelisi, pakanavaltiot ottaisivat heidät vangiksi (3 Mooseksen kirja 26 ja muut profetiat). Muinaista Israelia koeteltiin vuosisatojen ajan sukupolvesta toiseen ja he osoittautuivat tottelemattomiksi. Nebukadnessar, joka aikaansai ensimmäisen maailmanvaltakunnan, oli ottanut heidät vangeiksi. Jumala paljasti Danielin kirjan toisen luvun kautta, että hän itse oli antanut maailman herruuden peräkkäisille pakanavaltakunnille, neljälle suurelle yleismaailmalliselle valtakunnalle. Ja neljännestä valtakunnasta piti kasvaa 10 toistaan seuraavaa hallitusta. Näiden oli määrä jatkua aina Kristuksen toisen tulemiseen asti, jolloin Jumalan koko maan täyttävä ja ikuisesti kestävä valtakunta perustetaan.

Neljäs peto

Danielin kirjan toisen luvun neljä yleismaailmallista, maailmaa hallitsevaa pakanavaltaa sopivat selvästi Danielin neljään petoon. Tunnistamme ne unikuvasta. Ensimmäinen oli Nebukadnessarin Kaldean valtakunta, joka hallitsi 625–539 eKr. ja jonka pääkaupunki antoi sille nimen “Babylon”.

Sitä seuraava, toinen valtakunta, oli historian mukaan Persian valtakunta 558–330 eKr., jota usein kutsutaan Meedo-Persiaksi, sillä se koostui meedialaisista ja persialaisista.

Kaikki antiikinhistorian opiskelijat tuntevat kolmannen maailman valtakunnan, Kreikan tai Aleksanteri Suurien alaisuudessa Makedonia, joka valloitti suuren Persian valtakunnan 333–330 eKr. Mutta Aleksanteri eli hänen pikaisen valloituksen jälkeen vain vuoden verran, jolloin hänen valtavan imperiuminsa neljäksi alueesi tuli hänen neljän kenraalinsa mukaan: Makedoniaan ja Kreikka, Traakia ja Länsi-Aasiaa, Syyria ja Indus-joen itäpuoliset alueet sekä Egypti. Eli nämä olivat Danielin kirjan luvun 7 kolmannen pedon neljä päätä.

Roomasta kehittynyt neljäs valtakunta levittyi ja sulautti itseensä vähitellen, yksi toisensa jälkeen edelliset neljä jaostoa—“kauhea, hirmuinen ja ylen väkevä” oli rooman valtakunta (31 eKr.—476 jKr.).

Se sulautti itseensä kaikkien edellisten alueet, ollen suurempi ja vahvempi kuin kaikki muut. Se sisälsi muinaisen kuninkaallisen Babylonin loiston, joka oli leijonan pää—sen vahvin osa. Se oli massiivinen kuin Persian valtakunnan ja omisti suurilukuisen, tehokkaan armeijan—jota symboloivat karhun jalat, sen vahvin osa. Se oli suurin sotakone, minkä maailma oli nähnyt ja omisti Aleksanterin armeijan nopeuden, oveluuden, julmuuden, jota leopardi symboloi.

Ja näin, tämä neljäs peto oli erilainen kuin mikään muu maan peto. Se oli vahvempi, suurempi ja kauheampi kuin mikään toinen.

Johannes näki Ilmestyskirjan 13 luvussa yhden pedon, ei neljä petoa. Hän ei nähnyt leopardia, vaan leopardin kaltaisen olennon—joka omasi leopardin oveluuden, julmuuden ja nopeuden. Lisäksi peto omasi kahden muun, kaikkein voimakkaimpien, petojen ominaisuuden—karhun jalat, ja leijonan kidan. Danielin neljäs peto, Rooman valtakunta, sulautti itseensä sisältäen kolme edellistä petoa ja sisälsi näin kaikki seitsemän päätä. Johanneksen pedolla on myös seitsemän päätä. Vain Danielin neljännellä pedolla oli 10 sarvea, ja Johanneksen pedolla oli myös 10 sarvea.

Jos nyt sallimme yksinomaan Raamatun kuvauksen ohjaavan meitä tulkitsemaan “petoa” ja sitä kuvaavia symboleja, saavumme väistämättä siihen johtopäätökseen, että Ilmestyskirjan luvun 13 peto on vuosien 31eKr.—476 jKr. Rooman valtakunta! Tietenkin moni ihmiskuvitelman aikaansaama laajalti opetettu ja julkaistu teoria tulkitsee pedon muuksi—osa kirkoksi, osa salaperäiseksi, yksittäiseksi tulevaksi supermieheksi.

Tällaiset teoriat eivät kestä päivänvaloa, kun lähdemme soveltamaan Raamatun tulkintaa kaikkiin petoa kuvaaviin symboleihin.

Nebukadnessarin kuvapatsaan kaksi jalkaa kuvaa Rooman valtakunnan vuoden 330 jKr. jälkeistä kahta divisioonaa: läntistä, pääkaupunkina Rooma, ja itäistä pääkaupunkina Konstantinopoli.

Myös Johannes kuvaa petoa suuren armeijan omaavana voimakkaan hallituksena, ei kirkkona eikä yksittäisenä ihmisenä. Sillä he kumarsivat petoa sanoen: “Kuka voi sotia sitä vastaan?” (Johanneksen ilmestys 13:4).

Sarvien symboliikka

Huomioidaan seuraavaksi Danielin kirjan luvun 7 neljännen pedon sekä Ilmestyskirjan luvun 13 pedon sarvien symboliikka.

Nämä 10 sarvea symboloivat samaa—10 Rooman valtakunnasta lähtevän hallituksen vaihetta, jotka jatkuvat vielä sen kukistumisen jälkeen (476 jKr.). Ne 10 sarvea “ovat kymmenen kuningasta, jotka nousevat siitä valtakunnasta [neljännestä—Rooman valtakunnasta, 31 eKr.—476 jKr.] … Ja valtakunta ja valta ja valtakuntien voima kaiken taivaan alla annetaan Korkeimman pyhien kansalle …” (Danielin kirja 7:24, 27).

Ne 10 sarvea ovat täten 10, neljännestä, Rooman valtakunnasta, syntyvää valtakuntaa. Nämä myös valtakunniksi kutsutut kuninkaat, jatkavat vuodesta 476 jKr. eteenpäin aina siihen asti, kunnes kivi, Kristus ja hänen valtakuntansa iskeytyy kuvapatsaan varpaille ja valtakunta annetaan pyhille. Koko historian aikana ei ole nähty kymmentä Rooman valtakunnasta lähtenyttä rinnakkain aina nykyaikaan saakka jatkunutta samanaikaista kuningaskuntaa—ja koska yhdeksän peräkkäistä kuningaskuntaa on jo hallinnut aluetta, vuodesta 476 nykyaikaan, kuten myöhemmin selitämme, tiedämme, että sarvien valtakunnat seuraavat toisiaan, eikä niitä nähdä samaan aikaan.

Kuolettava haava

Palataan nyt pedon kuvaukseen Ilmestyskirjan luvussa 13: “Ja minä näin yhden sen päistä olevan ikäänkuin kuoliaaksi haavoitetun, mutta sen kuolinhaava parantui. Ja koko maa seurasi ihmetellen petoa. Ja he kumarsivat lohikäärmettä, koska se oli antanut sellaisen vallan pedolle, ja kumarsivat petoa sanoen: Kuka on pedon vertainen, ja kuka voi sotia sitä vastaan? Ja sille annettiin suu puhua suuria sanoja ja pilkkapuheita, ja sille annettiin valta tehdä sitä neljäkymmentä kaksi kuukautta”(Johanneksen ilmestys 13:3-5).

Symbolin peto omasi leijonan kidan (Babylonin) kuninkaallisen loiston ja vallan, karhun jalkojen (Meedo-Persian) symboloivan raskaan, uuvuttavaa voiman ja leopardin (Kreikan) nopeuden, oveluuden ja julmuuden. Danielin kirjan luku 7 paljastaa symbolien tulkinnan ja sen neljännellä pedolla oli 10 sarvea, minkä takia voimme todeta, että Raamattu tulkitsee Ilmestyskirjan luvun 13 pedon Danielin luvun 7 neljänneksi pedoksi—Rooman vuosien 31eKr.—476 jKr. valtakunnaksi. Ilmestyskirjan 13. luvun pedolla oli seitsemän päätä, mutta kun Johannes näki tämän vaikeasti kuvattavan pedon (joka sisälsi kaikkien edeltävien petojen vahvimmat ominaisuudet), sen ainoa olemassa oleva pää oli Danielin neljännen pedon, joka sisälsi seitsemännen pään ja myös 10 sarvea. Joten erityinen, kuolinhaava omaava “yksi sen päistä” (Johanneksen ilmestys 13:3) oli seitsemäs Rooman valtakunnan pää—pää, josta 10 sarvea kasvoi. Daniel tulkitsee, että 10 sarvea edustaa 10 peräkkäistä Rooman valtakunnasta lähtevää hallitusta, jotka jatkuvat Jumalan valtakunnan perustamiseen saakka Kristuksen toisessa tulemuksessa.

Rooman valtakunta sai kuolettavan haavan barbaarien valloittaessa ja lakkauttaessa sen hallituksen vuonna 476 jKr., sen rappion viime hetkillä.

Huomaa, että lohikäärme antoi valtansa pedolle. Kuka on lohikäärme?

Jotkut ovat sanoneet, että lohikäärme on “pakanallinen Rooma”. Annammeko yksinomaan Raamatun tulkita omia symbolejaan? Lohikäärme symboloi saatanaa, paholaista. Huomaa Ilmestyskirjan luku 12: “Ja suuri lohikäärme, se vanha käärme, jota perkeleeksi ja saatanaksi kutsutaan … heitettiin maan päälle … perkele on astunut alas teidän luoksenne pitäen suurta vihaa … Ja kun lohikäärme näki olevansa heitetty maan päälle …” (jakeet 9, 12–13). Ja “Hän otti kiinni lohikäärmeen, sen vanhan käärmeen, joka on perkele ja saatana …” (Johanneksen ilmestys 20:2).

Lause, ja kumarsivat petoa (Johanneksen ilmestys 13:4), on saanut jotkut päättelemään pelkästään tämän yhden lauseen perusteella, että peto on paavinvalta, koska eivät tiedä, että ihmiset palvoivat Rooman valtakuntaa ja sen keisareita! Huomaa, miten he kumarsivat petoa—sanoen: “Kuka voi sotia sitä vastaan?” Rooman valtakunta oli suurin maailman kokema sotavalta. Kuvattu peto tappoi miekalla (jae 10).

Historiankirjat ovat täynnä kertomuksia Rooman keisareitten palvonnasta, sillä valtionuskontona oli pakanauskonto. Seuraava on Robinsonin Medieval ja Modern Times -kirjan sivulta 7: “Keisarin palvonta: Lyhyesti, Rooman hallitus ei ollut pelkästään hienosti järjestetty … jokainen oli velvollinen liittymään keisarinpalvontaan, sillä hän edusti majesteettisuutta ja vallan kirkkautta … kaikkien hyvien kansalaisten oli pakko ottaa osaa valtion päämiehelle, jumalana, tarkoitettuihin virallisiin uhreihin”.

Mutta kun tämän suuren pedon seitsemäs pää sai kuolettavan haavan vuonna 476 jKr., oliko tämä sen loppu? Ei, profetian mukaan “sen kuolinhaavan parantui … ja sille annettiin valta tehdä sitä neljäkymmentä kaksi kuukautta” (jakeet 3, 5). 10 sarvea edustaa Rooman valtakunnasta lähtevää 10 peräkkäistä valtakuntaa. Eli tästä päästä (pedon Rooman 31 eKr.—476 jKr. valtakunnasta, sillä 10 sarvea ovat osa petoa) jatkuvat Kristuksen toiseen tulemiseen asti.

Tekstissä sanotaan, että yksi pedon päistä haavoittui kuoliaaksi. Seitsemän päätä ja 10 sarvea ovat osa petoa. Johannes näkee pedon elävän, seitsemännen pään, Rooman valtakunnan, aikakauden. Kun pedon pää oli kärsinyt kuolettavan haavan—pedon—kuolinhaava parani. Nyt sarvet alkoivat vallita yksi kerrallaan.

Vandaalit valtasivat Rooman valtakunnan Pohjois-Afrikassa ja ryöstivät Rooman vuonna 455. Vuonna 476 Odoacer perusti hallituksensa Roomaan ja kutsui sitä Heruliksi. Tämä ei kuitenkaan parantanut kuolinhaavaa, sillä kyseessä oli Roomassa oleva hallitus. Se ei ollut Rooman, vaan ulkomaisten barbaarien hallitus.

Ostrogoottien valtakunta seurasi 493–554, joka toi myös ulkopuolisten vieraitten aluehallituksen. Mutta heidät ajettiin Italiasta ja he hävisivät näkyvistä.

Nämä kolme valtakuntaa pyyhkäisivät Rooman alueelle aikakautena, joka tunnetaan historiassa nimellä “siirtymäkausi” (ks. Myersin antiikin historia, sivu 571). Tämä tarkoitti siirtymäkautta haavasta sen parantumiseen.

Nyt Daniel näki “pienen sarven” puhkeavan näiden 10 joukossa, ja kolme ensimmäistä sarvea “reväistiin juurineen” (alkuteksti, Danielin kirja 7:8). Jäljelle jäivät tulevat seitsemän sarvea. Danielin luvun 7 mukaan tämä pieni sarvi näytti “suuremmalta kuin ne muut” (jae 20). Paavinvalta hallitsi täysin kaikkia seuraavia sarvia.

Kuolinhaava paranee

Neljäs valtakunta, (jota neljäs sarvi symboloi) seurasi imperiumin kukistumista vuonna 476, paransi kokonaan kuolinhaavan eheyttäen valtakunnan. Vuonna 554 jKr. Justinianus, idän keisari Konstantinopolista, perusti hallituksensa valtakunnan legaatin kautta Ravennaan, Italiaan ja sai aikaan ns. “imperiumin ennalleen palauttamisen”.

Huomaa nyt Ilmestyskirjan jae 13:5. Valta annettiin nyt parantuneelle pedolle, jotta se “jatkaisi neljäkymmentä kaksi kuukautta”. Israelin rangaistukseen liittyvissä ennustuksissa yksi päivä edustaa todellista yhtä täyttymisvuotta (Hesekielin kirja 4:4-6; 4 Mooseksen kirja 14: 34). Eli parantunut peto sai jatkaa 1260 vuoden ajan.

Parantumista seurasi vuonna 554 Frankkien valtakunta (Ranska), Pyhä saksalais-roomalainen keisarikunta (Saksa, sitten Itävallan Habsburgit) ja Napoleonin valtakunta (Ranska). Mutta parantunut peto ei jatkanut enää, kun Napoleon murskattiin vuonna 1814. West’s Modern History, sivu 337 toteaa: “Näin lakkasi Keisari Augustuksesta (31 eKr.) alkanut hallitus”. Se painui maan alle!

“Parantuneen pedon” kesto oli vuosina 554–1814 tasan1260 vuotta!

Kahdeksan esiin tullutta sarvea oli tullut ja mennyt ja peto itse on kadonnut Ilmestyskirjan jakeessa 17:8 kuvattuun symboliseen “syvyyteen”, olemattomuuden olotilaan. Mutta vuoteen 1870 mennessä Garibaldi oli yhdistänyt Italian niemimaalla monta pientä divisioonaa yhdeksi kansakunnaksi ja näin perustettu valtakunta sai alkuun yhdeksännen sarven, joka huipentui Mussolinin ja hänen liittolaisensa Adolf Hitlerin fasistiseen hallintoon.

“Päät” joilla nainen ratsasti

Käsittelemme Ilmestyskirjan 17. lukua myöhemmin vielä tarkemmin. Pannaan pikaisesti kuitenkin merkille, ettei luvun 17 nainen ratsastanut millään muulla osaa Ilmestyskirjan 13 petoa, paitsi sen viimeisellä seitsemällä sarvella! Nainen on Danielin kirjan luvun 7 “pieni sarvi”, joka “näytti suuremmalta kuin ne muut” ja joka aiheutti kolmen ensimmäisen sarven repäisemisen juurineen. Koska Ilmestyskirjan 17. luvun nainen ratsasti pedon kaikkien seitsemän pään päällä, ja koska hän ei ratsastanut varsinaisesti yhdenkään pään päällä vaan pelkästään viimeisellä seitsemällä sarvella, tästä seuraa, että luvun 13 seitsemän “parantuneen pedon” seitsemän sarvea muodostavat luvun 17 pedon seitsemän päätä!

Huomaa, että kun Johannes näkee pedon, on viisi kaatunut, yksi on, viimeinen ei ole vielä tullut (Johanneksen ilmestys 17:10). Viisi jo kaatunutta on 1260 vuoden aikaista viisi valtakuntaa, uskonnollinen valta antoi vallan parantuneelle pedolle jatkaa. Yksi, joka “on”, on valtakunta, joka ulottui Garibaldista toisen maailmansodan fasististen järjestelmien tuhoon. Se ei ollut missään tapauksessa vanha, valtaa käyttävä Rooman imperiumi. Eli yhdeksännen sarven (Johanneksen ilmestys luku 13) tai kuudennen pään (Johanneksen ilmestys 17) vaiheen aikana Johannes puhuu pedosta, joka on ollut ja jota ei enää ole ja joka nousee jälleen kerran kadotuksesta (engl. käännös pohjattomasta kaivosta).

Ilmestyskirjan 17. luvun seitsemäs pää 10 sarvineen, on siinä kerrotusti pedon, Rooman valtakunnan, elpyminen “syvyydestä”. Tämä tapahtuu “Euroopan Yhdysvaltojen” tai 10 Euroopan valtion liittoutumisen toimesta, ja se muodostuu entisen Rooman valtakunnan rajojen sisälle (luku 17:12–18). Itse asiassa tämä on alkanut jo tänään!

Koko Ilmestyskirjan 17 luvun peto—Rooman valtakunnan elpymiset—on osa Ilmestyskirjan 13 ja Danielin kirjan luvun 7 “seitsemää” päätä, koska se koostuu viimeisestä seitsemästä sarvesta. Tämä elvytetty Rooman valtakunta on ns. “kahdeksas” järjestelmä, ja eroaa sitä edeltävästä seitsemästä (Johanneksen ilmestys 17:11).

“Pedon” luku—666—kenen luku se on?

Mistä löydämme salaperäisen numeron 666? Kantaako paavi, kuten jotkut väittävät, sitä kruunussaan tunnistaen hänet Ilmestyskirjan 13 pedoksi? Vai tuleeko meidän etsiä numeroa muualta?

Tässä löydät kaikki suorasti numeroa käsittelevät kirjoitukset:

“Ja ettei kukaan muu voisi ostaa eikä myydä kuin se, jossa on merkki: pedon nimi tai sen nimen luku. Tässä on viisaus. Jolla ymmärrys on, se laskekoon pedon luvun; sillä se on ihmisen luku. Ja sen luku on kuusisataa kuusikymmentä “(Johanneksen ilmestys 13:17–18). “Ja minä näin ikäänkuin lasisen meren, tulella sekoitetun, ja niiden, jotka olivat saaneet voiton pedosta ja sen kuvasta ja sen nimen luvusta, seisovan sillä lasisella merellä, ja heillä oli Jumalan kanteleet (Johanneksen ilmestys 15:2) “.

Huomioi seuraavat kohdat

Edellisistä kirjoituksista saamme selville seuraavat asiat:

1. Pedolla on luku, josta se voidaan tunnistaa, jos meillä on viisautta.

2. Numero on 666.

3. Tämä numero pitää laskea—yhteenlaskutoimituksella. Sama kreikankielinen sana löytyy vain Luukkaan evankeliumin 14:28 yhteydessä: laske kustannukset.

4. Tämä numero 666 on pedon luku. Raamattu tulkitsee “peto” -symbolin ainoastaan valtakunnaksi tai sitä hallitsevaksi kuninkaaksi, joka todellisuudessa on valtakunta (Danielin kirja 7:17–18, 22–24, 27). Siksi 666 on valtakunnan, hallituksen tai imperiumin luku yhtä paljon kuin se on sen perustaneen tai sitä hallitsevan kuninkaan luku.

5. “Pedon nimi tai sen nimen luku” -ilmaisu tekee selväksi, että numero 666 on kuningaskunnan tai valtakunnan luku.

6. “Se on ihmisen luku” -ilmaisu osoittaa, että meidän tulee laskea tämä luku myös kuninkaan tai “pedoksi” tunnistetun valtakunnan hallitsijan nimestä.

Peto ei ole nainen

Ilmestyskirjan 17. luvussa esiintyy peto ja nainen—suuri, varakas, langennut nainen—joka ratsastaa pedolla. Raamatussa “nainen” symboloi kirkkoa (ks. 2 Kirje korinttolaisille 11:2; Johanneksen ilmestys 19:7; Kirje efesolaisille 5:22–27) ja “peto” symboloi valtakuntaa.

Olkaamme johdonmukaisia. Ilmestyskirjan luvun 13 peto ei ole pedolla ratsastanut nainen—peto on hallitus ja nainen on kirkko.

Ilmestyskirjan 13 peto on Rooman valtakunta! Pedolla oli kuolinhaava (Johanneksen ilmestys 13:3), mikä tarkoittaa, että peto lakkasi täysin olemasta tai toimimasta, kuten ennen vuotta 31 eKr. Sen kuolinhaava parantui kuitenkin myöhemmin, minkä jälkeen (jae 5) se jatkoi olemassaoloaan vielä 1260 vuotta!

Ne, jotka uskovat kirkkoa pedoksi, väittävät, että se sai kuolinhaavan vuonna 1798. Mutta kirkko ei lakannut kyseisenä vuonna toimimasta. Napoleonin paavin vuoden 1798 vastaisia toimia ei voida missään nimessä kutsua kuolinhaavaksi. Lisäksi tällaista opettavat eivät usko kirkon jatkavan 1260 vuotta.

Rooman perustaja

Rooman perustaja ja sen ensimmäinen kuningas oli Romulus, jonka mukaan Rooman valtakunta nimettiin. Hänen nimensä, ihmisen nimi, on myös kuningaskunnan nimi. Lisäksi jokaista tämän valtakunnan kansalaista kutsutaan samalla nimellä—he ovat roomalaisia.

Johannes kirjoitti Ilmestyskirjan, joka käskee kerrotaan laskemaan pedon luvun, kreikan kielellä. Tämän vuoksi meidän ei tule etsiä nimeä ja lukua 666 latinaksi, vaan Raamatun tunnistamalla kielellä.

Tunnemme roomalaiset numerot, jossa numeroina käytetään kirjaimia. Kaikille on tiedossa, että I on 1, V on 5, X on 10 jne. Mutta monet eivät tiedä, että myös Ilmestyskirjan kreikan kieli käyttää numeroina myös kirjaimia.

Kreikan kielellä, kielellä, jolla Ilmestyskirja kirjoitettiin, tämä nimi kirjoitettiin ymmärretysti, alun perin toisella vuosisadalla, Lateinos. Nimi merkitsee “latinalainen mies” tai “Latium-nimi”, kuvaten alueetta, josta roomalaiset johtivat alkuperänsä ja kielensä. Myös tämä merkitsee “roomalaista”. Kreikaksi, L on 30, A on 1, T on 300, E on 5, I on 10, N on 50, O on 70, S on 200. Laske nämä luvut. Ne ovat tarkalleen 666!

Ei ole todellakaan mikään sattuma, että valtakunnan nimi, sen perustaja, ensimmäinen kuningas sekä jokainen valtakunnan mies antaa tarkalleen numeerisen arvon 666!

Varmasti peto on nyt tunnistettu!

“Kaksisarvinen peto”

Saatana omaa maan päällisen siviilihallinnon. Hän antoi sille “voimansa ja valtaistuimensa ja suuren vallan”.

Hän käyttää lisäksi järjestäytynyttä uskontoa työvälineenään maailmaa pettäessään. 2 Kirje korinttolaisille jae 11:14 kuvaa saatanan muuttuneen “valkeuden enkeliksi”. Ilmestyskirjan jakeiden 12:9 ja 20:3 mukaan hän on pettänyt koko maailman (villitsijä on alkukielellä pettäjä). Miten?

Paavali kertoo meille tästä 2 Kirjeessä korinttolaisille 11:13–15. Saatanalla on palvelijansa, jotka tekeytyvät vanhurskauden palvelijoiksi, mutta todellisuudessa he ovat vääriä apostoleja, petollisia työntekijöitä, vaikka kutsuvat itseään Kristuksen palvelijoiksi! He väittävät olevansa kristittyjä työntekijöitä. Löytyy monia, ei vain muutama, sillä kaikkien profetioitten mukaan monia, ei pelkästään harvoja, on petetty. Saatanan tärkein työmaa viimeisten 6000 vuoden aikana on ollut maailman ihmisten pettäminen.

Siirrytään nyt Ilmestyskirjan 13. lukuun ja luetaan jakeesta 11: “Ja minä näin toisen pedon nousevan maasta, ja sillä oli kaksi sarvea niinkuin karitsan sarvet, ja se puhui niinkuin lohikäärme”.

Kuka—mikä on tämä “peto”?

Jotkut ovat väittäneet, että se on tulevaisuuden Yhdysvallat paavinvaltaan yhtyneenä. Jotkut uskovat sen olevan protestanttisten kirkkojen liiton. Useimmat kirkolliset järjestöt sivuuttavat elintärkeän aiheen kokonaan, tai myöntävät suoraan etteivät tunne vastausta!

Miksi tällainen tietämättömyys, kun vastaus on niin selvä? Minkä tähden?

Raamatun tulkinta

Muista ensiksi, että Raamattu tulkitsee omia symbolejaan! Kun ihmiset alkavat esittää omia tulkintojaan Raamatun symboleista, heidän johtopäätöksensä ovat aina vääriä!

Huomaa, että sen jälkeen kun Johannes oli nähnyt yhden pedon, jonka olemme todistaneet olevan Rooman valtakunnan, hän näki vielä toisen—erilaisen—esiin nousevan pedon. Olemme jo kuulleet, kuinka “peto” symboloi valtakuntaa tai siviilihallitusta, ja että termi sinänsä edustaa valtakuntaa tai sen johtajaa, tapauksesta riippuen (Danielin kirja 7:17, 23).

Tämä toinen, kaksisarvinen peto on profetia toisesta valtakunnasta tai hallituksesta. Näissä profetioissa Jumala kuvaa maallisia, pakanallisia hallituksia villipetoina, joidenka ominaisuudet kuvaavat valtakuntia. Tämä kaksisarvinen peto ilmestyi lampaana, mutta todellisuudessa se puhui kuin lohikäärme—sen tosi luonteen mukaisesti—“sillä sydämen kyllyydestä suu puhuu” (Evankeliumi Matteuksen mukaan 12:34).

Mitä “karitsa” symboloi Raamatussa? Se symboloi Kristusta (Evankeliumi Johanneksen mukaan 1:29; Johanneksen ilmestys 17:14). “Lohikäärme” symboloi puolestaan paholaista (Johanneksen ilmestys 12:09; 20:2).

Tässä meillä on valtakunta tai hallitus, joka esiintyy Kristuksen tai Jumalan valtakuntana.

Kristus ei perustanut hallitusta (valtakuntaa) tullessaan ensimmäisen kerran maan päälle. Hänen opetuslapsensa kysyivät häneltä ylösnousemuksen jälkeen, palauttaisiko hän vihdoin valtakunnan (Apostolien teot 1:6), mutta se ei ollut hänen aikomuksensa. Seurakunta ei ole valtakunta. Koska jotkut olivat käsittäneet asian näin, Jeesus puhui Luukkaan evankeliumin jakeissa 19:11–27 löytyvän vertauksen, joka osoittaa, että hänen täytyy nousta ensin Isänsä valtaistuimelle taivaassa ja saada kuninkaallinen voima, ennen kuin hänestä tulee kuninkaiden Kuningas ja ennen kuin hän perustaa maailmaa hallitsevan Jumalan valtakunnan. Mutta saatana on pettäjä, ja hän on pettänyt maailman olettamaan, että (saatanan) kirkkojen järjestelmä on Jumalan valtakunta.

Huomaa nyt huolellisesti Ilmestyskirjan jae 13:12: “Ja se käyttää kaikkea ensimmäisen pedon valtaa …”

Ensimmäinen peto on Rooman valtakunta. Tässä meillä on toinen hallitus, joka teeskentelee olevansa Kristuksen hallitus, Jumalan valtakunta, joka ottaa, käyttää, työstää kaikkea ensimmäisen valtakunnan valtaa.

Koska? “Hän käyttää kaikkea ensimmäisen pedon valtaa sen nähden ja saa maan ja siinä asuvaiset kumartamaan ensimmäistä petoa, sitä, jonka kuolinhaava parani” (jae 12). Näin kävi (vuoden 476 jKr.) kuolinhaavan parantumisen jälkeen. Kuolinhaava parantui, kun Justinianus yhteytti lännen imperiumin vuonna 554 jKr. Tämä uskonnollinen hallitus käytti valtaa vuoden 554 jKr. jälkeen, Rooman valtakunnan palauttamisen jälkeen.

Olemme kuvanneet hallitusta—uskonnollista hallitusta—joka esiintyy Kristuksen hallituksena, naamioituu Jumalan valtakunnaksi ja hallitsee itse asiassa vuoden 554 jälkeistä siviiliä Rooman valtakuntaa.

Tämänaikaisen opetuksen mukaan Kristuksen toinen tuleminen täyttyisi kirkon johtajien henkilöissä ja tuhatvuotinen valtakunta alkaisi.

Koko 1260 vuoden ajan keisarit tunnustivat uskonnon ylimmän vallan. Kirkko järjestyi hallitukseksi—kaksinaiseksi hallitukseksi (jota symboloi sen kaksi sarvea tai valtakuntaa—sillä “sarvet” symboloivat myös valtakuntia—Danielin kirja 7:24).

Se koostui kirkkohallituksesta ja oli myös valtio- tai siviilihallinto, se miehitti tietyn alueen, jota se hallitsi yksin itsenäisenä, suvereenina valtiona—lisäksi se hallitsi laajaa siviilivaltakuntaa, jota kutsuttiin Pyhäksi saksalais-roomalaiseksi keisarikunnaksi. Vielä nykyään se on erillinen, itsenäinen, suvereeni valtio.

Huomaa, että tämän toisen pedon oli määrä käyttää valtaa maan päällä kaikkialla, sillä se sai maapallon ja siinä asuvaiset palvomaan tätä ensimmäistä petoa “jonka kuolinhaava parani”—vuoden 554 jälkeen.

Useimmat tietosanakirjat kertovat “Millennium”-sanan kohdalla sitä koskevasta historiallisesta tapahtumasta—kuinka “pyhä Rooman valtakunta” oli nimeltään “Jumalan valtakunta maan päällä”. He väittivät tuhatvuotisen valtakunnan saapuneen!

Huomaa Ilmestyskirjan jae 13:14: “Ja se villitsee (paremmin pettää) maan päällä asuvaiset niillä ihmeillä, joita sen sallittiin tehdä pedon nähden …” Jakeessa 13 sanotaan, että “se tekee suuria ihmeitä”.

Huomaa seuraavat kolme kohtaa:

1. Peto tekee ihmeitä.

2. Hän teki niitä pyhän Rooman valtakunnan, tai ensimmäisen pedon “nähden”.

3. Hän petti myös kaikki kansat.

Kaikki kansat petettyjä

Missä muualla Raamatun profetioissa löytyy nämä samat, identtiset tosiasiat?

Tarkastellaan ensiksi naista kuvaavaa Ilmestyskirjan lukua 17. Mm. 2 Kirjeessä korinttolaisille 11:2, Efesolaiskirjeen jakeissa 5:22–27 sekä myös muualla “nainen” symboloi seurakuntaa tai kirkkoa. Kyseessä on siis langennut nainen—luopioseurakunta—joka hallitsee monia kansoja (Johanneksen ilmestys 17:1, 15). Jakeessa 3 tämä väärä kirkko istuu pedon selässä ja sillä “oli seitsemän päätä ja kymmenen sarvea”. Ratsastajan lailla tämäkin nainen ohjaa ja kontrolloi häntä tottelevaa hevosta.

Huomaa, että jakeessa 18 nainen on “se suuri kaupunki, jolla on maan kuninkaitten kuninkuus”. Huomaa jakeesta 2, kuinka tämä väärennetty kristinusko on pettänyt maan asukkaita. Myös Ilmestyskirjan jakeen 18:3 mukaan hän on pettänyt kaikkia kansoja.

Harmageddonissa

Tämä pettävä uskonnollinen hallitsija toimii aktiivisesti Harmageddoniin ja Kristuksen toinen tulemiseen saakka! Ilmestyskirjan jakeessa 16:13 kerrotaan kolmesta saastaisesta hengestä. Henget lähtevät lohikäärmeestä, joka on perkele; pedosta, joka on siviili roomalaishallitsija sekä hänen kanssaan toimivan väärän profeetan suusta. Jae 14 jatkaa: “Sillä ne ovat riivaajain henkiä, jotka tekevät ihmeitä; ne lähtevät koko maanpiirin kuningasten luo kokoamaan heidät sotaan Jumalan, Kaikkivaltiaan, suurena päivänä”. He kokoontuivat lopulta Harmageddoniin! (jae 16). Huomaa—tulevaisuudessa Rooman hallitsija palautuu Rooman valtakuntana yhdessä suuren uskonnollisen johtajan kanssa—paholaisen voimavaikutuksella! Ihmeitä tehden! Kaikissa profetioissa käy ilmi, että nämä voimatekijät toimivat yhdessä!

Huomaa viimeinen taistelu: “Jumalan, Kaikkivaltiaan, suuri päivä”. Ilmestyskirjassa 19:19–20 kuvataan petoa—“ja sen kanssa väärä profeetta, joka sen nähden oli tehnyt ihmetekonsa, joilla hän oli eksyttänyt ne, jotka olivat ottaneet pedon merkin ja ne, jotka olivat sen kuvaa kumartaneet”.

Huomaa ja vertaa tätä Ilmestyskirjan 13:11–17 kaksisarviseen petoon:

1. Molemmat tekevät ihmeitä.

2. Molemmat suorittavat ihmetekoja pedon nähden tai pedon edessä.

3. Yhdessä sekä väärä profeetta että kaksisarvinen peto pettävät niitä, joilla on pedon merkki—saavat heidät vastaanottamaan merkin (Johanneksen ilmestys 13:16).

Varmasti sekä kaksisarvinen peto, väärä profeetta että pedolla ratsastanut nainen kuvaavat kaikki väärennettyä kristinuskoa.

Pettikö kaksisarvinen peto ne, joilla on pedon merkki? Kyllä petti! Jatka Ilmestyskirjan luvusta 13: “Ja se villitsee (oik. pettää) maan päällä asuvaiset niillä ihmeillä”. Miten? “… Se yllyttää maan päällä asuvaiset tekemään sen pedon kuvan, jossa oli miekanhaava ja joka virkosi. Ja sille annettiin valta antaa pedon kuvalle henki, että pedon kuva puhuisikin ja saisi aikaan, että ketkä vain eivät kumartaneet pedon kuvaa, ne tapettaisiin. Ja se saa kaikki, pienet ja suuret, sekä rikkaat että köyhät, sekä vapaat että orjat, panemaan merkin oikeaan käteensä tai otsaansa, ettei kukaan muu voisi ostaa eikä myydä [käydä kauppaa, ansaita elantonsa, pitää työpaikkaa] kuin se, jossa on merkki: pedon nimi tai sen nimen luku” (jakeet 14–17).

Joten huomaa: Tämä kaksisarvinen peto ei saattanut ihmisiä vastaanottamaan pelkästään pedon merkkiä (vrt. Ilmestyskirjan 19:20), vaan syyllistyi myös tekemään kuvan, joka aiheutti pyhien marttyyrikuoleman. Ne, jotka eivät kumartaneet tätä kuvaa, tapettiin. Tämä väärä kirkko ei tappanut heitä—sai aikaan ne tapetuksi. Historia osoittaa, että siviilihallinto aiheutti miljoonien marttyyrikuoleman, kun ihmiset julistettiin “anateemaksi, kirkonkiroukseen, pannaan tai kerettiläisiksi Kristuksen nimessä”.

Vertaa tätä Ilmestyskirjan luvun 17 pedolla ratsastaneeseen naiseen: “Ja minä näin sen naisen olevan juovuksissa pyhien verestä ja Jeesuksen todistajain verestä …” (jae 6).

Varmasti nainen on yksi ja sama.

Kaksinkertaisen hallituksen omaava kirkkojärjestö petti ihmisiä, se sanoi, että ihmisten tulee tehdä pedon kuva. Huomaa (Johanneksen ilmestys 13:14)—juuri näin se petti ihmiset. Mikä on kuva? Sanakirja esittää seuraavia määritelmiä: “kaltaisuus” tai “kopio, edustus, malli, näennäisyys, vastine”. Tässä on kirkko, joka sanoo: “Tehkäämme Rooman siviilihallituksen malli, tai vastine”—sillä se peto on.

Jeesus Kristus julisti Jumalan valtakuntaa tai hallitusta—Jumalan tahdon ja Jumalan lain mukaista jumalallista hallitusta—ei pakanallista ihmisen tahdosta eikä ihmisen tekemiin lakeihin perustuvaa ihmishallitusta. Hänen seurakuntansa käsittää kaikki Hengestä syntyneet pyhät, joita Pyhä Henki johti ja johtaa. Kristus on seurakunnan ainoa pää, ja hänen valtakuntansa ei ole tästä maailmasta!

Mistä ihmisen kirkkohallitus sai nykyisen muotonsa? “Leo I (440–461 jKr.) oli ensimmäinen paavi sanan varsinaisessa merkityksessä”, kertoo Cyclopedia of Biblical, Theological, and Ecclesiastical Literature, osa 7, sivu 629. Paavi Leon mielestä Rooman valtakunnan valtiomuoto oli kaikkein ihmeellisin asia maan päällä. Hän sovelsi sen periaatteita kirkkoon järjestämällä kirkkohallituksen ja muodostamalla paavinvallan.

Tämä kirkkohallitus tai järjestö, on pedon kuva.

Myers’s Ancient History kertoo seuraavasti: “Kirkko perustettiin Leo I vallan aikana Rooman valtakunnan sisälle, se oli kirkkovaltio [hallitus], jonka perustuslaki ja hallintojärjestelmä muotoutuivat keisarillisen mallin mukaisesti”. Historiallisen auktoriteetin mukaan tämä kirkkohallitus on itse asiallinen malli, vastine, pedon kuva, ollen Rooman valtakunnan hallitus.

Britannica kutsuu sitä kirkolliseksi maailmanimperiumiksi!

Tämä kuva—ihmisen suunnittelema ja ihmisen hallitsema kirkkovaltio—pakotti ihmisiä palvomaan kirkkoa! Ja koska seurakunta oli järjestetty maallisen hallituksen mukaisesti, se oli kuvan palvontaa—väärää jumalanpalvontaa—epäjumalanpalvelusta!

Tästä kirkosta muodostui äiti. Äidistä astui ulos “protestina” itseään “protestanteiksi” kutsuvia tytärkirkkoja. Nämä kaikki omasivat maallisen, poliittisen kirkkohallituksen. “Ja hänen otsaansa oli kirjoitettu nimi, salaisuus: “Suuri Babylon, maan porttojen ja kauhistuksien äiti …” (Johanneksen ilmestys 17:5). Hänen tyttäriään kutsutaan “portoiksi”. Yhdessä niitä kutsutaan “Babyloniksi”. He ovat pakanallisia, he opettavat pakanallisia oppeja ja tapoja kristinuskon nimeen verhoutuen! Kaikkia kansakuntia on petetty!

Aivan oikein, pedon kuva on ihmisen järjestämä kirkollisuus, joka ei ole Raamatun mukainen hengellinen järjestys. Se on pakanallinen, poliittinen, väärennös Jumalan hallituksesta.

“Lähtekää siitä ulos,” Jumala sanoo (Johanneksen ilmestys 18:4). Jumala meitä auttakoon. että otamme tästä vaarin!

Pedon merkki … se on täällä, nyt!

Parempi varmistaa, onko merkki sinussa! Ilman merkkiä kukaan ei voi ostaa tai myydä! Ilman merkkiä sinut voidaan kiduttaa kuoliaaksi! Toisaalta, jos sinussa on merkki, koet Jumalan seitsemän viimeistä vitsausta!

Osa 2

Aikaisemmin jotkut ovat väittäneet Raamatun salaperäisen “merkin” olevan Yhdysvaltojen vanhasta killingistä löytyvä korkokuva. Toisen maailmansodan aikana monet väittivät merkin olevan Hitlerin hakaristi. Suuren laman ja Rooseveltin New Deal -suunnitelman aikana useiden mielestä merkki oli Rooseveltin National Recovery Administration -järjestö!

Mikään muu aihe ei ole kiehtonut ja hämmentänyt sukupolvemme aikana ihmisiä yhtä paljon. Olemme kuulleet tuhansia papeiksi ja evankelistoiksi tunnustautuvien miesten saarnoja, miesten, jotka eivät itse ole ymmärtäneet, mikä merkki on! Aihe kiehtoo miljoonien uteliaisuutta.

Keskiverto aihetta koskeva saarna keskittyy pelkästään yhteen Raamatunpaikkaan!

Ainoa käytetty raamatunkohta

Tässä on se ainoa tavallisesti lainattu raamatunkohta: “Ja se [toinen “peto”] saa kaikki, pienet ja suuret, sekä rikkaat että köyhät, sekä vapaat että orjat, panemaan merkin oikeaan käteensä tai otsaansa, ettei kukaan muu voisi ostaa eikä myydä kuin se, jossa on merkki: pedon nimi tai sen nimen luku” (Johanneksen ilmestys 13:16–17).

Yleensä tämän yhden lausuman perusteella puhuja käyttää sitten mielikuvitustaan. Voisi järkeillä, että koska emme voi ostaa tai myydä ilman salaperäistä merkkiä, ja koska kaikki haluavat ostaa ja myydä, meidän tulisi tehdä kaikkemme merkin itselle saadaksemme!

Seuraavaa kappaletta laiminlyödään, siitä ei kerrota: “Ja minä näin toisen tunnusmerkin taivaassa, suuren ja ihmeellisen: seitsemän enkeliä, joilla oli seitsemän viimeistä vitsausta, sillä niissä Jumalan viha täyttyy … ja ne seitsemän enkeliä, joilla oli ne seitsemän vitsausta, lähtivät temppelistä … Ja minä kuulin suuren äänen temppelistä sanovan niille seitsemälle enkelille: “Menkää ja vuodattakaa ne seitsemän Jumalan vihan maljaa maan päälle”. Ja ensimmäinen lähti ja vuodatti maljansa maan päälle; ja tuli pahoja ja ilkeitä paiseita niihin ihmisiin, joissa oli pedon merkki ja jotka kumarsivat sen kuvaa” (Johanneksen ilmestys 15:1, 6; 16:1-2).

Jos olet ottanut “pedon merkin”, joudut kokemaan seitsemän viimeistä, kuvaamattoman kauheaa vitsausta!

Kuinka kertoa, mikä merkki on!

Raamatusta löytyy vielä monta muuta viittausta aiheesta. Sen sijaan, että tarkastelisimme yhtä ainoaa raamatunkohtaa ja ihmismielikuvituksellamme loihtisimme monia, ymmärtämättömien toimesta julkisuuteen ujutettuja naurettavia johtopäätöksiä, katsotaan, minkä Jumala sanoo merkin olevan, eikä hylätä itse Jumalan ilmoittamaa salaisuutta! Älä erehdy, Jumala kertoo selvästi, mikä merkki on! Se ilmoitetaan erehtymättömän selvästi Raamatussa! Jumalan vastaus löytyy, kun käsissämme on kaikki aiheeseen viittaavat Raamatun kirjoitukset!

Huomaa ensiksi seuraava asia yleisesti käytetystä lainauksesta (Johanneksen ilmestys 13:16–17): “Merkki” on erittäin suosittu asia—asia, jonka ihmisenemmistö hyväksyy tai jota se pyrkii tavoittelemaan—oikeaksi hyväksytty menettelytapa

Jokainen haluaa kyetä “ostamaan tai myymään.” Raamatun kielessä tämä “ostaa tai myydä” -ilmaisu tarkoittaa kirjaimellisesti kykyä ostaa—se ei tarkoita, että ostopaikat kieltäytyisivät rahasta, vaan että “merkistä” kieltäytyvä ei voi ostaa, ansaita elantoa, palkkaa, tai harjoittaa liiketoimintaa.

“Pedon merkki” on suorasti yhteydessä ihmisen kykyyn harjoittaa liiketoimintaa, säilyttää työpaikkansa ja ansaita elantonsa.

Tarkastellaan nyt kaikkia Jumalan paljastamia tosiasioita—kaikkia aihetta koskevia kirjoituksia.

Mikä on peto?

Käsitellään ensin itse “petoa”. “Merkki” on “pedon” merkki. Johannes kuvaa profeetallista näkyä luvun 13 ensimmäisissä jakeissa: “Ja se asettui seisomaan meren hiekalle. Ja minä näin pedon nousevan merestä; sillä oli kymmenen sarvea ja seitsemän päätä, ja sarvissansa kymmenen kruunua, ja sen päihin oli kirjoitettu pilkkaavia nimiä. Ja peto, jonka minä näin, oli leopardin näköinen, ja sen jalat ikäänkuin karhun, ja sen kita niinkuin leijonan kita. Ja lohikäärme antoi sille voimansa ja valtaistuimensa ja suuren vallan. “(Johanneksen ilmestys 13:1-2).

Tämän oudon “pedon” identiteetti paljastui tämän kirjasen ensimmäisessä osassa. Danielin kirjan luku 7 paljastaa, että nämä “pedot” tai villieläimet symboloivat siviilihallituksia tai maailmanvaltakuntia. Danielin kirjan ensimmäinen “peto” oli kuin leijona. Se edusti Nebukadnessarin Kaldean valtakuntaa, nimeltään Babylon. Toinen oli kuin karhu ja kuvasi Persian valtakuntaa. Kolmannella oli neljä päätä. Se oli kuin leopardi ja edusti Aleksanterin kreikkalais-makedonialaista valtakunta sekä hänen kuolemansa jälkeistä neljää haaraa. Neljäs peto ei muistuttanut mitään olemassa olevaa villieläintä. Se oli Rooman valtakunta, joka nielaisi ja sulautti kaikki muut itseensä, joka ilmensi kaikkien edeltäjänsä vahvimpia fyysisiä ja sotilaallisia ominaispiirteitä.

Tällä Ilmestyskirjan luvun 13 “pedolla” oli leijonan vahvin osa, sen kita, karhun vahvin osa, sen jalat sekä leopardin ruumis. Sen edustama Yksi valtakunta sisälsi kaikkien Danielin kirjan “petojen” vahvuuden. Se on rooman valtakunta.

Huomaa, että “lohikäärme” antoi valtakunnalle voimansa ja valtaistuimensa ja suuren vallan. Ilmestyskirjan jakeet 12:9 ja 20:2 kertovat meille molemmat selkokielellä, että tämä “lohikäärme” on saatana, paholainen. Se on saatanan poliittinen välikappale, jonka välityksellä hän tuomitsee ja pettää maailmaa.

KENEN merkki?

Paina seuraava hyvin mieleesi! “Merkki” on pedon merkki–ja “peto” on rooman valtakunta. Kun Ilmestyskirjan luku 17 kuvaa samaa petoa myöhemmässä vaiheessa, kuvaan astuu “nainen”—suuri kirkko–joka istuu hajareisin sitä ohjaamassa, sitä hallitsemassa. Mutta merkki on rooman valtakunnan merkki—ei roomalaiskatolisen kirkon.

Pidä tämä ensimmäinen tosiasia mielessä. Jakeessa 11 (Johanneksen ilmestys 13) kuvataan toista “petoa”, jolla oli kaksi sarvea niinkuin karitsan sarvet, mutta se puhui niinkuin lohikäärme.

Tätä toista, Ilmestyskirjan luvun 13 petoa, kuvataan myös Ilmestyskirjan 17. luvussa, tällä kertaa porttonaisena, joka ratsastaa pedolla. Kyseinen langennut nainen tai kirkko eroaa yhdessä suhteessa kaikista muista kirkoista. Sillä on järjestäytynyt sekä siviilihallinnoksi että kirkkojärjestöksi. Maailman kansat lähettävät suurlähettiläänsä sen tykö aivan kuin muiden kansojen pääkaupunkeihin.

Tämä kirkko ohjaa ja johtaa, aivan kuten eläimellä—esimerkiksi hevosella ratsastava nainen—se otti, toteutti, kantoi ensimmäinen pedon–Rooman valtakunnan–kaiken voiman. Vuoden 554 jKr. jälkeen, kirkko ei enää toiminut tällä tavalla, kuin vasta profetian 1260 vuoden päätyttyä!

Huomaa myös Ilmestyskirja 13:15–16: “Ja sille annettiin valta antaa pedon kuvalle henki, että pedon kuva puhuisikin ja saisi aikaan, että ketkä vain eivät kumartaneet pedon kuvaa, ne tapettaisiin. Ja se saa kaikki … panemaan merkin oikeaan käteensä tai otsaansa” (Johanneksen ilmestys 13:15–16).

Tässä näemme petetyn kirkon—se on itse paholaisen pettämä, paholaisen hyödykseen käyttämä ja pettää myös itse maailmaa. Huomaa, että kirkko ei itse tapa marttyyreja—se saa heidät tapetuksi. Kirkko saa myös kaikki valtansa alaiset ottamaan pedon merkin.

Rooman leimamerkki

Huomaa huolellisesti, mitä yllä oleva teksti kertoo meille:

1. “Se”—johtaja, joka sai aikaan ihmisen siviilihallituksen, muodosti sen kirkossa Rooman valtakunnan esikuvan mukaisesti.

2. “Saa” kaikki ottamaan merkin. Kirkko, ei siviilihallinto, pakottaa leimamerkin ihmisiin.

3. Kyseessä on se sama voima, joka sai aikaan pyhien marttyyrikuoleman.

4. Se leimaa ihmisiin “pedon” merkin–eli Rooman valtakunnan, ei kirkon merkin.

5. Tämä merkki otetaan oikeaan käteen ja otsaan.

Eli kyseessä on Rooman valtakunnan merkki, jonka tämä kirkko sai aikaan tai saa tulevaisuudessa länsimaiden asukkaat ottamaan.

KAKSI martyyrikuolemaa

Huomaa seuraavaksi, koska pyhät tapettiin. Tämä ilmaisee, koska pedon merkki pannaan täytäntöön.

“Ja kun Karitsa avasi viidennen sinetin, näin minä alttarin alla niiden sielut, jotka olivat surmatut Jumalan sanan tähden ja sen todistuksen tähden, joka heillä oli: Ja he huusivat suurella äänellä sanoen: “Kuinka kauaksi sinä, pyhä ja totinen Valtias, siirrät tuomiosi ja jätät kostamatta meidän veremme niille, jotka maan päällä asuvat?” (Johanneksen ilmestys 6:9–10).

Tässä kuvataan keskiajan marttyyreja, jotka olivat kuolleita näyn aikaan—joka oli suurin piirtein nykyaika. He tuntevat lauseen, “Minun on kosto, sanoo Herra”. He tietävät, että Jumalan tuomio Ilmestyskirjan luvussa 18 kuvattua vainoavaa, pettävää, väärää kirkkoa kohtaan on seitsemän viimeistä vitsausta, jotka kaadetaan “Karitsan edessä” Kristuksen toisen tulemisen aikaan. Voit lukea siitä Ilmestyskirjan luvusta 18. Kuvauksen mukaan kuolleet pyhät huutavat ja kysyvät: “Kuinka kauan”, ennen Kristuksen toista tulemista ja heidän marttyyrikuolemansa kostavaa seitsemää viimeistä vitsausta. Historia todistaa, että keskiajalla tapettiin yli 50 miljoonaa ihmistä. Moni osoitti uskovansa raamattuun ja olevansa kuuliainen Jumalalle ennemmin kuin ihmisen ja paholaisen kirkkohallitukselle. Huomaa, mitä tapahtuu jälleen ennen seitsemää viimeistä vitsausta ja Kristuksen tulemista!

“Ja heille kullekin annettiin pitkä valkoinen vaippa [joka symboloi vanhurskautta ja puhtautta], ja heille sanottiin, että vielä vähän aikaa pysyisivät levollisina, kunnes oli täyttyvä myös heidän kanssapalvelijainsa ja veljiensä luku, joiden tuli joutua tapettaviksi niinkuin hekin” (Johanneksen ilmestys 6:11).

Kristus ei kosta tälle suurelle väärälle kirkolle ennen toista suurta marttyyrikuolemaa!

Huomaa! Yksi marttyyrius oli takana. Nämä pyhät oli jo tapettu. Heidän ylösnousemuksensa tapahtuu, kun Jeesus palaa maan päälle–kun hänen tuomionsa vuodatetaan väärälle babylonille ja sen tytärkirkoille! Edessä on vielä toinen yleinen vaino ja pyhien marttyyrikuolema, juuri ennen Kristuksen kostoa pahuuden voimille! On kaksi yleismaailmallista marttyyriutta!

Tuleva suuri marttyyrius on suuri ahdistus (Evankeliumi Matteuksen mukaan 24:9, 21–22). Suuri ahdistus ei ole Jumalan viha–viimeiset vitsaukset. Se on saatanan viha (Johanneksen ilmestys 12:12), joka annetaan hänen luopioseurakuntansa käskystä ja toimeenpannaan tulevan “Euroopan Yhdysvaltojen” toimesta Jumalan kansaa vastaan! Se on vaino—kidutus—penseiksi tulleiden ja Jumalan suojeluksen menettäneiden Jumalan pyhien marttyyrisuus. Ellei näitä suuren ahdistuksen päiviä lyhennettäisi, mikään liha ei pelastuisi. Mutta Jumalan vainottujen pyhien tähden, nämä päivät lyhennetään.

Jumala puuttuu asioiden kulkuun. Kristus “tulee pian”.

MERKKI silloin ja nyt

Vertaa nyt näihin kirjoituksiin:

Ilmestyskirjan luvussa 17, Johannes kirjoittaa kuvaten tätä samaa kirkkoa kuin naista ratsastamassa pedolla: ” Ja minä näin sen naisen olevan juovuksissa pyhien verestä ja Jeesuksen todistajain verestä …” (jae 6).

Myös: Ilmestyskirja 20:4—“Ja minä näin valtaistuimia, ja he istuivat niille, ja heille annettiin tuomiovalta; ja minä näin niiden sielut, jotka olivat teloitetut Jeesuksen todistuksen ja Jumalan sanan tähden, ja niiden, jotka eivät olleet kumartaneet petoa eikä sen kuvaa eivätkä ottaneet sen merkkiä otsaansa eikä käteensä; ja he virkosivat eloon ja hallitsivat Kristuksen kanssa tuhannen vuotta”.

Nyt näemme, miksi nämä pyhät joutuivat ja joutuvat tulevaisuudessa marttyyreiksi! He kieltäytyivät ottamasta pedon merkkiä—he kieltäytyivät liittymästä tämän kirkon ja valtakunnan palvontaan! He tottelivat Jumalaa ennemmin kuin ihmisiä! Jumala hallitsi heidän elämäänsä. Heidät kutsuttiin pois tästä maailmasta–he eivät olleet osana tätä maailmaa. He olivat lapsia, perillisiä, tulevia Jumalan valtakunnan, eivät ihmisten valtakunnan kansalaisia. Mutta tarkkaa!—he olivat Jumalan käskyn mukaisesti ihmisen hallituksen alaisia. He eivät vastustaneet—he alistuivat ja vastaanottivat rankaisun. Heitä kidutettiin–heitä tapettiin! Silti he tottelivat konfliktitapauksissa Jumalan hallitusta ihmishallituksen sijaan. Ja kun Kristus tullee aikaan hallitsemaan maailmaa kuninkaiden kuninkaana, marttyyrit saavat olla hänen alaisiaan pappeja ja kuninkaita ja hallita maailmaa!

Näetkö, mitä tästä paljastuu? Yli tuhat vuotta sitten olevat marttyyrit tapettiin, koska he eivät palvoneet kirkkoa, eivät mukautuneet sen epäjumalanpalvelukseen, pakanallisiin uskomuksiin ja tapoihin, eivätkä palvoneet ns. pyhää Rooman valtakuntaa—ja koska he kieltäytyivät vastaanottamasta pedon merkkiä!

Tämä tarkoittaa, että pedon merkki on jotain, joka pakotettiin ottamaan kuoleman uhalla yli tuhat vuotta sitten! Pedon merkki oli olemassa ja vahvistettiin yli tuhat vuotta sitten!

Mutta pedon merkin ottaneet kärsivät seitsemän viimeistä vitsausta Kristuksen tulemuksessa, tämä tarkoittaa, että pelättävä merkki tullaan jälleen vahvistamaan! Merkistä kieltäytyvät kärsivät marttyyrikuoleman tulevassa suuressa ahdistuksessa!

Nyt saamme kaipaamaamme todellista valaistusta hämmentävään kysymykseen!

Kolmannen enkelin varoitus

Pian seuraa aika, jona suunnaton hengellinen pimeys kattaa maapallon–kun yhdenkään ihmisen ei sallita saarnata Kristuksen tosi evankeliumia. Meidän tulee työskennellä niin kauan kuin on päivä–yö saapuu nopeasti, jolloin kukaan voi tehdä Jumalan työtä.

Tällaisena aikana Jumala lähettää enkelinsä välityksellä viimeisen varoituksen suuren pettävän kirkon vallassa oleville luopiokansoille viimeisenä todistuksena heitä vastaan. Ilmestyskirjan luvussa 14 ennustetaan tällaista kolmesta enkeliviestistä. Huomaa kolmannen enkelin viimeisen varoitus: “Jos joku kumartaa petoa ja sen kuvaa ja ottaa sen merkin otsaansa tai käteensä, niin hänkin on juova Jumalan vihan viiniä—seitsemän viimeistä vitsausta täydellä voimalla, ilman armoa! (Johanneksen ilmestys 14:9–10).

Tämä osoittaa, että vaikka merkki leimattiin yli tuhat vuotta sitten kaikkiin paitsi marttyyreihin, se on silti tänään perinteisen kristinuskon leimamerkki ja saatetaan taas jälleen voimaan. Jälleen kerran merkistä kieltäytyvät kokevat marttyyriuden. Mutta muut, merkin ottavat tulevat kärsimään ilman armoa Jumalan vihasta!

Sinun täytyy valita pian, ketä sinä tottelet–totteletko tulevaa, perinteisen kristinuskon hallitsevaa, heräävää Rooman valtakuntaa Euroopan Yhdysvaltojen kautta–vai totteletko Jumalaa!

Alamme nyt todeta, että pedon merkki liittyy tottelemiseen—siihen, tottelemmeko Jumalaa, vai hylkäämmekö Jumalan käskyt ja tottelemme ihmisen käskyjä.

Asia koskee siis Jumalan käskyjä!

Huomaa, että voidaan erottaa kaksi ryhmää—yhdellä ryhmällä on merkki, mutta toinen ryhmä hylkää merkin ja kokee marttyyrikuoleman. Huomaa kuvaus tästä pahasta merkistä kieltäytyvistä: “Tässä on pyhien kärsivällisyys, niiden, jotka pitävät Jumalan käskyt ja Jeesuksen uskon” (Johanneksen ilmestys 14:12).

Siinä se sanotaan! Kolmas enkeli varoittaa luvun jakeissa 9-11, että pedon merkin omaavat saavat kokea Jumalan vitsaukset. Seuraavassa jakeessa, jakeessa 12 pyhät, joilla ei ole merkkiä, ovat ne, jotka pitävät Jumalan käskyt. Ne, joilla on merkki, ovat siis niitä, jotka kieltäytyvät pitämästä Jumalan käskyjä. Pedon merkki koskee Jumalan käskyjen, tai käskyistä yhden, hylkäämistä. Sillä jos rikomme käskyistä yhtä, olemme syyllisiä kaikissa kohdin (Jaakobin kirje 2:10).

Yksi ihmisryhmä hyväksyy pedon merkin.

Toinen ryhmä pitää Jumalan käskyt.

Tottelemattomuuden merkki

Olkoon pedon merkki mikä tahansa, se tarkoittaa tottelemattomuutta Jumalan hallitusta—Jumalan käskyjä kohtaan.

Tässä on toinen todiste–tässä ovat ne, jotka saavat voiton merkistä:

Ilmesyskirjan jae 15:2-3: “Ja minä näin ikäänkuin lasisen meren, tulella sekoitetun, ja niiden, jotka olivat saaneet voiton pedosta ja sen kuvasta ja sen nimen luvusta, seisovan sillä lasisella merellä, ja heillä oli Jumalan kanteleet. Ja he veisasivat Mooseksen, Jumalan palvelijan, virttä ja Karitsan virttä, sanoen: Suuret ja ihmeelliset ovat sinun tekosi, Herra Jumala, Kaikkivaltias; vanhurskaat ja totiset ovat sinun tiesi, sinä kansojen kuningas”.

Tämä muistuttaa Israelin kansaa, joka saatettiin pois Egyptin orjuudesta Mooseksen johtajuudella. Mooses oli Kristuksen esikuva. Faarao oli pedon edelläkävijä. Jumalan Egyptin ylle vuodattamat vitsaukset edustavat Babylonin ylle vuodatettavia viimeisiä vitsauksia. Israelin kansa seisoi Punaisenmeren rannalla, josta Jumala pelasti heidät ihmeellisesti. Jakeessa Jumalan pyhät seisovat symbolisella lasimerellä.

He veisasivat Mooseksen laulua ja Karitsan (Kristuksen) laulua. Mooses kuvaa lakia ja Jumalan käskyjä, Karitsa (Kristus) kuvaa uskoa ja pelastusta synnistä.

Muista, että peto on paholaisen ihmis-siviiliorganisaatio. Ilmestyskirjan luvussa 12 löydämme saatanan suuren vihan vallassa, “koska hän tietää, että hänellä on vähän aikaa” (jae 12). Sitten saatana alkaa suuren vainon, tai ahdistuksen tosi seurakuntaa–tosi Jumalan pyhiä–vastaan. Tämä tapahtuu juuri ennen Kristuksen toista tulemista (jae 10). Huomaa, ketä vastaan Saatana on tosi vihainen: “Ja lohikäärme [saatana] vihastui vaimoon [seurakuntaan] ja lähti käymään sotaa muita hänen jälkeläisiänsä vastaan, jotka pitävät Jumalan käskyt ja joilla on Jeesuksen todistus” (jae 17).

Siellä se löytyy taas! Ne, jotka pitävät Jumalan käskyt–ne jotka alistuvat Jumalan hallinnon alle ja elävät jokaisesta Jumalan sanasta—Raamatusta–joka on kirjattu Jeesuksen Kristuksen todistus–niitä paholainen vainoaa ja saattaa marttyyrikuolemaan valhekirkkonsa ja uudestisyntyneen valtakuntansa kautta!

Mutta saatana tuntee omansa. Hän leimaa omansa merkillä, jotteivät he joudu kokemaan vainoa ja marttyyrikuolemaa, samalla tavalla kuin Jumalakin laittoi merkin syntiä tekevään Kainiin, ettei kukaan, joka hänet kohtaisi, tappaisi häntä (1 Mooseksen kirja 4:15). Ne maailman ihmiset, jotka eivät ota saatanan leimaa–pedon merkkiä—saavat kärsivä saatanan vihaa suuressa ahdistuksessa.

Luojan kiitos, että päivät lyhennetään valittujen tähden!

Luokka, joita vitsaukset kohtaavat

Löytyy kaksi ihmisluokkaa. On luokka, joka vastaanottaa pedon merkin ja luokka jonka päälle Jumalan vitsaukset lankeavat. Jos voimme tunnistaa edelleen ne, jotka kohtaavat Jumalan vihan, ja miksi Jumala rankaisee heitä näin, saamme lisätietoa merkistä.

Efesolaiskirjeen luvussa 5 Paavali kehottaa kristittyjä pakenemaan haureutta, ahneutta, epäjumalanpalvelusta–rikkomasta kymmentä käskyä. Sitten hän sanoo: “Sillä semmoisten tähden [rikkomasta Jumalan lain rikkomisen takia] kohtaa Jumalan viha [viimeiset vitsaukset] tottelemattomuuden lapsia” (jae 6).

Miten selvää! Jumalan viha–seitsemän viimeistä vitsausta–on tulossa niille, jotka ovat tottelemattomia Jumalaa kohtaan, jotka rikkovat käskyjä. Vitsaukset vuodatetaan niille, joilla on pedon merkki!

Vitsaukset saavat rikkovat Jumalan käskyjä, ja samalla myös merkin vastaanottajia! Käy yhä selvemmäksi, että pedon merkki edustaa käskyjen rikkomista.

Huomaa sama asia Kolossalaiskirjeestä 3:5-6: “Kuolettakaa siis maalliset jäsenenne: haureus, saastaisuus, kiihko, paha himo ja ahneus, joka on epäjumalanpalvelusta [osan kymmenen käskyn rikkomusta]: sillä niiden tähden tulee Jumalan viha, tottelemattomuuden lapsia kohtaan (alkutekstin mukaisesti)”.

Huomaa sama myös Vanhan Testamentin profetioista: “Herran suuri päivä [Jumalan vihan aika–viimeiset vitsaukset], se on lähellä … Vihan päivä on se päivä, tuskan ja ahdistuksen päivä … Minä [Jumala] saatan ihmiset ahdistukseen, niin että he kulkevat kuin sokeat [nämä ovat vitsaukset! Mutta miksi?], sillä he ovat tehneet syntiä Herraa vastaan ” (Sefanja 1:14–17).

Mikä on synti?

“Synti on laittomuus” (1 Johanneksen kirje 3:4)—käskyjen rikkominen.

TOTUUS käy selväksi

Toistetaan tosiasiat! Totuus käy selväksi!

1. Merkki tarkoittaa selvästi Jumalan käskyjen hylkäämistä ja rikkomista. Jaakobin kirjeessä 2:10–11 Jumala sanoo, että jos rikomme vain yhden lain käskyn, syyllistymme koko lain rikkomiseen–syyllistymme kaikissa lain kohdissa!

2. Rooman valtakunta on tämän merkin todellinen alkuunpanija. Merkki on pedon, ei pedolla ratsastaneen naisen.

3. Kirkko sai aikaan se, että ihmiset petettiin ottamaan merkki.

4. Saatana antoi Rooman valtakunnalle sen valtaistuimen ja suuren vallan–ollen se poliittinen väline, jonka kautta saatana harhauttaa maailman.

5. Niitä, jotka kieltäytyvät merkistä, kielletään “ostamasta tai myymästä”—osallistumaan kaupan ja elinkeinoelämän aloille tai pitämästä työpaikkaa.

6. Monet merkistä kieltäytyneet kokivat, ja tulevat jälleen kokemaan marttyyrikuoleman–kieltäytymisensä seurauksena–koska he pitävät Jumalan käskyt!

7. Väistämättömän suora johtopäätös on, että merkki on kirkon vahvistama, mutta peräisin pakanallisesta Rooman valtakunnasta, johon ovela, pettävä paholainen tarttuu ja jota se käyttää taitavasti pettämään ihmisiä, hän saa ihmiset rikkomaan Jumalan kymmentä käskyä. Ja merkki liittyy suorasti työpaikan pitämiseen–liiketoiminnan harjoittamiseen–elannon ansaitsemiseen. Ja se on suorassa yhteydessä työpaikan säilyttämiseen—liiketoiminnassa toimimiseen–elannon harjoittamiseen.

Saatana on nokkela–taitava–pettäjä. Hän saa aikaan aidoilta näyttäviä väärennöksiä! On luonnollista, että hän valitsee Jumalan käskyn, jonka hän sitten väärentää korvikkeella–asialla, jolla ihmisen ajattelumaailman mukaan ei ole käytännöllisesti väliä! Saatana valitsee siis käskyn, joka tuntuu lihalliselle ihmismielelle vähiten tärkeältä!

Saatana ei yritä pettää ihmisiä varsinaisesti epäjumalanpalvelukseen, jumalanpilkkaan tai saattaa heitä varastamaan, valehtelemaan, murhaamaan tai aviorikokseen–vaikka hän on kyllä johtanut ihmisiä näistä jokaiseen.

Mikä käsky saattaa olla kyseessä–mikä käskyistä vaikuttaa työhön tai liiketoimintaan?

Löytyy vain yksi mahdollinen käsky–jota useimmat pitävät käskyistä “vähimpänä”—se on neljäs käsky, joka sanoo: “Muista pyhittää lepopäivä (alkutekstissä sapatti), pyhittää se … seitsemäs päivä on Herran, sinun Jumalasi sapatti”.

Lihallinen mieli ei kykene näkemään asianlaitaa ilman erityistä hengellistä ilmoitusta Jumalalta. Jumalan Sanan kautta, jonka mukaan on tärkeä merkitys, mitä päivää ihminen viettää

Mistä sunnuntai on peräisin? Ei toki seurakunnasta vaan Rooman valtakunnan pakanauskonnosta! Sunnuntai on päivä, jona muinaiset pakanat kokoontuivat auringonnousun aikaan, kasvot itää kohden (samoin kuin pääsiäissunnuntaiaamuna tänään) nousevaa aurinkoa palvomaan. Rooman valtakunnan keisari Konstantinus, ei paavi, saattoi sunnuntaista virallisen nk. kristittyjen lepopäivän. Kirkko valvoi sunnuntain toimeenpanoa—kirkko saattoi ihmiset hyväksymään sunnuntain yleismaailmallisesti!

Miksi pyhät kokivat marttyyrikuoleman

Miljoonia tapettiin–koska he tottelivat Jumalan neljättä käskyä–he viettivät sapattia. Laodikean kirkkovaltuuston kokous oli noin vuonna 363 jKr. ja se antoi seuraavan käskyn: “Kristittyjen ei tule noudattaa juutalaisten tapoja lepäämällä sapattina, vaan heidän on tehtävä työtä sinä päivänä ja levättävä sen sijaan sunnuntaina. Mutta, jos jonkun on todetaan noudattavan tällaista juutalaisten tapaa, julistettakoon hänet anateemaksi Kristuksessa”.

Kirkko sai miljoonat tapetuksi. Kun kirkko leimasi ihmisen “anateemaksi” (harhaoppiseksi, pannaan), valtakunnan valtion poliisi alkoi kiduttaa ihmistä. Ellei hän luopunut uskostaan, häntä kidutettiin kuolemaan asti!

Lait muuttuivat niin tiukoiksi, ettei kukaan saanut työskennellä tai harjoittaa elinkeinoa, ellei työskennellyt lauantaina ja levännyt sunnuntaina. Maailma suuntautuu sellaiseksi, että on lähes mahdotonta “ostaa tai myydä” ilman pedon merkkiä!

Tämä on ainoa Rooman valtakunnan muuttama käsky! Danielin kirjan jae 7:25 kertoo profetian tästä nousevasta pedosta ja pienestä sarvesta (kirkon poliittisesta hallituksesta), mikä ajatteli muuttaa “ajat ja lain”. Eli Jumalan laki muutettiin aikaan nähden, sapatin aika muutettiin!

Mikä on merkki?

Mitä “merkki” -sana tarkoittaa? Raamatussa merkki (engl. mark)-sanaa käytetään lähes synonyymina “tunnusmerkin” (engl. sign) kanssa ja yhdessä tai kahdessa jakeessa sanat tarkoittavat kumpaakin. Löytyy vain seuraava ero: “Merkki” on pakotettu tunnistetun identifioimismerkki. Karjankasvattajat leimaavat merkkinsä väkisin karjaansa–tuotemerkkinä. “Tunnusmerkki” (engl. sign) osoittaa identiteettiä, joka on vapaaehtoisesti hyväksytty ja käytetty. Kun apteekkari ripustaa tunnusmerkin liikkeensä yläpuolelle, hänen tunnuskyltissään saattaisi lukea “Jones & Co. lääkintätuotteet”. Tunnusmerkki identifioi. Se ilmaisee, millainen liike on kysymyksessä ja kuka sen omistaa.

Peto, joka toimi kirkon yhdessä, käytti voimaa leimatessa länsimaihin merkkinsä. Ne, jotka tottelivat Jumalaa ja pitivät sapatin, kohtasivat marttyyrikuoleman. He eivät kyenneet “ostamaan tai myymään”. Jumala puolestaan ei pakota ketään. Jumala antaa meidän päättä itse, tottelemmeko häntä, hyväksymmekö Kristuksen ja haluammeko olla hänen kuuliaisia lapsiaan.

Onko sapatti Jumalan tunnusmerkki, joka osoittaa, että olemme kristittyjä ja kuulumme Jumalalle?

Jumalan TUNNUSMERKKI

Kyllä se on!

Se oli tunnusmerkki sen jälkeen kun Jumala teki ja ratifioi liiton Israelin kanssa. Vanha liitto oli tietysti vain määräaikainen, ja on nyt korvattu uudella liitolla. Vanhan liiton jälkeen solmittu ja verellä ratifioitu liitto ei ollut enää osa vanhaa liittoa

Jumala teki 40 päivän kuluttua liiton ratifioinnista uuden, erillisen, toisen liiton itsensä ja kaikkien tulevien omiensa kanssa, liiton, joka kestäisi ikuisesti. Kyseessä ei ollut mikään tilapäinen liitto vaan kaikkia tulevia sukupolvia ikuisesti koskeva liitto.

Toinen liitto löytyy 2. Mooseksen kirjasta 31:12–17: “Ja Herra puhui Moosekselle sanoen … Pitäkää minun sapattini, sillä se on merkkinä minun ja teidän välillämme sukupolvesta sukupolveen …” Nämä Israelin sukupolvet (ks. ilmaiskirjamme Yhdysvallat ja Britannia profetioissa) jatkuvat yhä edelleen!

Miksi sapatti on tunnusmerkki? Tunnistaako se meille Jumalan? Tunnistaako sapatti meidät hänen omikseen? “… Tietääksenne, että minä olen Herra, joka onkaan pyhitän teidät” (jae 13).

Ymmärrä näiden sanojen voimallinen merkitys!

Sapatti on tunnusmerkki, jotta voimme tietää, että Iankaikkinen on tosi Jumala. Se tunnistaa Jumalan. Miten? Huomaa jae 17: “Se on (tunnus) merkki … Sillä kuutena päivänä Herra teki taivaan ja maan, mutta seitsemäntenä päivänä hän lepäsi, ja hengähti.” Se on muistomerkki Jumalan levosta luomistyöstä. Kaikkialla Raamatussa Jumala aina tunnistaa itsensä Luojana. Kuinka voimme erottaa, kuka on tosi Jumala ja ketkä kaikki vääriä jumalia?

Tosi Jumala loi kaiken olemassa olevan, lukuun ottaen materian, josta ihmiset valmistivat väärät jumalat. Osa ihmisistä palvoi aurinkoa. Mutta Ikuinen, todellinen Jumala loi auringon, ja hän säätää sitä. Osa ihmisistä palvoi kivestä, puusta tai marmorista veistettyjä epäjumalia. Mutta todellinen Jumala loi niistä tehdyn materian, ja jopa materian muokannet ihmiset. Sapatti on Jumalan sapatti, se ei ole juutalaisten sapatti. Raamattu ei koskaan kutsu sapattia “juutalaisten sapatiksi”. Sapatti tunnistaa Jumalan Luojaksi.

Sapatti on asetettu ihmistä varten. Jeesus itse sanoi näin (Evankeliumi Markuksen mukaan 2:27). Sapatti tehtiin kun ihminen tehtiin (1 Mooseksen kirja 2:1-3). Se tehtiin–Kristus, Jahve tai Herra teki sen! Siksi Hän on sapatin Herra! Sapatti tehtiin, jotta ihminen säilyttäisi tosi Jumalan identiteetin, jotta se pidättäisi ihmisen epäjumalanpalveluksesta! Historia todistaa, että jokainen kansakunta, joka ei pitänyt Jumalan sapattia, palvoi epäjumalia, eikä tuntenut totista Jumalaa! Kun Israel lopetti Jumalan sapatin noudattamisen, he alkoivat epäjumalanpalveluksen (Hesekielin kirja 20:5, 11–13, 17–21).

Sapatin rikkomuksen takia Jumala lähetti Israelin ja Juudan orjuuteen!

Palataan takaisin 2. Mooseksen kirjaan 31:17–18. Sapatti on myös tunnusmerkki, jonka avulla meidät tunnistetaan Jumalalle kuuluviksi. Kuulumme sille, jota tottelemme–kuten luemme Roomalaiskirjeen jakeesta 6:16! Sapatti on tunnusmerkki, josta tiedämme, että Ikuinen on Herra …”joka pyhittää teidät”. Pyhittää tarkoittaa hengelliseen käyttöön erottamista. Sapatti asettaa yksilön erilleen maailmasta, se on aina erottanut ihmiset–Jumalaa totteleviksi ja Jumalalle kuuluviksi. Osaatko kuvitella mitään syytä, miksi kukaan koskaan haluaisi pitää sapattia, muusta syystä kuin Jumalaa totellakseen? Haluaisiko kukaan lähteä uhmaamaan ihmisen tapoja ja hakemaan vainoa kohdalleen, haluaisiko kukaan erottua muista ihmisistä omasta, ihmisen keksimästä syystä? Voisiko ateisti olla sapatin pitäjä? Sapatti tunnistaa Jumalan omat!

Jumalan omat, kuten edellä näimme, tunnistetaan niiksi, jotka pitävät käskyt. Maailma tunnistaa yhdeksän muuta käskyjä. Se hylkää ainoastaan neljännen käskyn. Ainoa käsky, joka erottaa henkilön maailman ihmisistä—joka identifioi Jumalalle kuuluvaksi, on Jumalan tunnusmerkki—sapatti.

Huomaa, jakeesta 16, että sapatti on “ikuinen liitto”. Se on liitto! Sapatti ei ole vanhan liiton osa–se ei ole Mooseksen lain osa! Sapatti solmittiin Israelin kanssa kaikkien muiden säädösten jälkeen, ja on erillinen, ikuinen liitto.

Huomaa jae 17: “Se on oleva ikuinen minun ja israelilaisten välillä”. Tässä se sanotaan! Se on liitto. Se on ikuinen!

Kun liitto annettiin fyysiselle, lihasta syntyneelle Israelille, sen(tunnus)merkin rikkomisesta rangaistiin kuolemalla. Leeviläiset ja tuomarit eivät toimita tänään kuolemanrangaistusta (2 Kirje korinttolaisille 3:7-8), lisäksi kaikkien kansakuntien uskovat, ovatko sitten israelilaisia tai pakanoita, oksastetaan osaksi hengellistä Israelia (Room. 11:24), mikä tarkoittaa, että tahallinen (tunnus)merkistä kieltäytyminen rangaistaan kuolemalla–toisella kuolemalla.

“Joka hylkää Mooseksen lain, sen pitää armotta kahden tai kolmen todistajan todistuksen nojalla kuoleman: kuinka paljoa ankaramman rangaistuksen luulettekaan sen ansaitsevan, joka tallaa jalkoihinsa Jumalan Pojan …?” (Kirje heprealaisille 10:28 -29).

Oikeassa kädessä ja otsalla

Jumala sanoo, että synnin rangaistus on kuolema! Synti on lain rikkomista. Jos rikomme käskyistä yhden, olemme syyllisiä ja rangaistus on kuolema!

Rooman kirkko sai ihmiset ottamaan pakanallisen Rooman merkin—pakanallisen Rooman valtakunnan viettämän sunnuntain—tottelemattomuudesta seurasi oli kuolema! Yli viisikymmentä miljoonaa tapettiin–historian todistuksen mukaan.

Sapattikäsky on ainoa käsky, jota maailma ei hyväksy mieleensä (otsaansa) eikä tottele (työllä, tai levolla, kädellä). Se on ainoa käsky, joka pystyy erottamaan ne, joilla on pedon merkki tai Jumalan tunnusmerkki.

Ilmestyskirja on kirjoitettu lähinnä symboleja käyttäen. Oikea käsi symboloi työtä tai työvoimaa–otsa älyä tai mieltä. Kysymyksessä on, mihin mielessämme uskomme ja kuinka kädellä tottelemme.

Entä Jumalan tunnusmerkki? Se saatiin myös otsaan, ja käteen!

Luemme yhtä Jumalan vuosittaista sapattia koskien: “… se olkoon (tunnus) merkkinä sinun kädessäsi, ja muistutuksena sinun otsallasi, että Herran laki olisi sinun suussasi …” (2 Mooseksen kirja 13: 9).

5 Mooseksen kirja 6:1, 6-8: “Ja nämä ovat ne käskyt … Nämä sanat, jotka minä teille tänä päivänä annan, painukoot sydämeesi … Ja sido ne (tunnus)merkiksi käteesi, ja ne olkoot muistolauseena sinun otsallasi”.

5 Mooseksen kirja 11:18: “Painakaa siis nämä minun sanani sydämeenne ja mieleenne ja sitokaa ne (tunnus)merkiksi käteenne, ja ne olkoot muistolauseena otsallanne”.

Katso myös Sananlaskut 7:2-3 ja Johanneksen ilmestys 7:3-4; 14:1.

Löytyy ehdoton todiste! Kyllä, totuus on hyvin yksinkertainen!

Sapatti on Jumalan tunnusmerkki, ja se edustaa enemmän kuin mikään toinen käsky, tottelevaisuutta. Se laitettiin symbolisesti käteen ja otsaan, samoin kuin pedon merkki–pakanallinen sunnuntai–otettiin oikeaan käteen ja keskelle otsaa!

Sunnuntain–sekä joulun, uudenvuoden, pääsiäisen jne.—vietto ovat pedon merkki!

Kirkko sai keskiajalla kaikki “pyhän Rooman valtakunnan” alamaiset ottamaan merkin. Aktiivisten kirkon jäsenten ei käsketty vain viettää sunnuntaita sapatin sijaan, vaan sunnuntaista tuli yleismaailmallinen tapa, niin että koko länsimaailma–uskonnollisesta perimästä tai vakaumuksesta katsomatta hyväksyi sunnuntain lauantain sijaan viikoittaiseksi lepopäiväksi. Sunnuntai on yleinen käytäntö länsimaissa, lukuun ottamatta juutalaisuutta, islamia ja muutamia kristinuskon lahkoja, sekä harvoja Jumalan pois tästä maailmasta tosi seurakuntaansa kutsumia.

Onko kirkko lakannut vainotoiminnan?

Nykyhetkellä sillä ei ole valtaa leimauttaa merkkiä kaikkiin. Mutta tulee Euroopan Yhdysvallat–10 kansan unioni, kirkon ja valtion unioni–ja kirkko tulee jälleen kerran ratsastamaan “pedon” selässä.

Huomaa nyt Danielin kirjan jakeet 7:21–22: “Se sarvi [paavinvalta], jonka minä näin sotivan pyhiä vastaan ja voittavan heidät, siihen asti kunnes Vanhaikäinen tuli [Kristuksen toiseen tuleminen], ja oikeus annettiin Korkeimman pyhille …”

Kyllä, pedon merkki pannaan täytäntöön! Kukaan ei voi pitää työpaikkaa tai harjoittaa liiketoimintaa ilman sen merkkiä. Merkistä kieltäytyviä kidutetaan taas kerran ja he kuolevat marttyyreina–luultavasti poliittisen valtion salaisen poliisin toimesta–mutta vielä tarkemmin kirkon käskystä!

Tänään “kristinuskon” nimeen naamioitunut pakanallisuus on pettänyt kaikki kansakunnat.

Tänään, Amerikka, Kanada, Britannia–israelilaisista kansoista polveutuneet muinaiset ns. 10 kadonnutta Israelin heimoa–kulkevat todellisuudessa tämän “Babyloninteillä.

Jumalan viimeinen varoituksen sana kuuluu: “Lähtekää siitä ulos, te minun kansani, ettette tulisi hänen synteihinsä osallisiksi ja saisi tekin kärsiä hänen vitsauksistansa”! (Johanneksen ilmestys 18:4).

jos merkki on leimattu sinuun, jos olet hyljännyt Jumalan tunnusmerkin otsaltasi ja kädestäsi, saat kitua Jumalan vitsauksissa ilman armoa! Kyllä, juuri sinä!

Mutta jos tottelet Jumalaa–jos valvot rukoillen lakkaamatta–sinut lasketaan arvolliseksi (alkutekstissä) pakenemaan–ja tulet Jumalan suojeluksen alaiseksi (Evankeliumi Luukkaan mukaan 21:36).